
 
 
 AGREEMENT FOR CONNECTION TO THE DISTRIBUTION SYSTEM  
 

 

 
BETWEEN 
 
 
(1) SP Manweb Plc a company registered in England Wales with the registered number 

02366937 whose registered office is at 3 Prenton Way, Prenton CH43 3ET (“the 
Company”), and    

(2) XXX a company registered in XXX with the registered number XXX whose registered office 
is at XXX ("the Customer") 

(3) for the Generating Plant at .............................................................................................. 

WHEREAS: 
 
A We are authorised by a Licence granted under the Electricity Act 1989 (as amended) to carry 
on the business of the distribution of electricity and under the terms of that Licence we are required 
(except in certain circumstances specified in that Licence) to offer to enter into an agreement for 
connection to our distribution system by any person requesting the same, subject to the payment by 
the person seeking connection at an appropriate charge. 

B You have made such a request to us for connection. 

C We consent to you connecting generating plant at your premises (as specified in the 
schedule) to the distribution system subject to the provisions of this agreement and the 
schedule. 

D You have a supply contract with your electricity supplier. 

 

NOW THEREFORE IT IS AGREED BETWEEN THE PARTIES AS FOLLOWS: 

1.  Interpretation. In this agreement, the term “this agreement” is a reference to the terms and 
conditions of sections 1 and 2 of the National Terms of Connection, which you have agreed to accept 
in respect of the premises (and there will be a separate agreement in respect of each premises). In 
addition, the terms “we”, “us” and “our” are references to the network operator, and the other terms 
used in this agreement shall have the same meaning as is given to them in section 1. 
 
2.  Existing Terms.  This agreement replaces any existing terms applying to your connection to our 
distribution system. 
 
3. Connection to our network. The premises will remain connected to our network in accordance with 
the provisions of the Electricity Act 1989, any other legal requirements that apply from time to time, 
and the terms of this agreement. 
 
 
4.  Duration of this Connection Agreement.  This agreement takes effect from the date of this 
agreement and will continue (even if your electricity contract ends) until it ends under clause 12 
below. 



 
 
5. Network constraints. Our obligations under this agreement are subject to the maximum capacity 
and any other design feature of the connection. You must contact us in advance if you propose to 
make any significant change to the connection or to the electric lines or electrical equipment at the 
premises, or if you propose to do anything else that could affect our network or if you require 
alterations to the connection. 
 
6. Consent to generate. By giving you our consent to generate, we do not in any way give any 
warranty, whether express or implied, as to the safety, adequacy or other characteristics of your 
generating plant and we have no responsibility for it. You must rely on your own skill and judgement in 
all generation matters. The maximum export capacity of your connection (if any) shall be that stated in 
the Schedule to this agreement. 
 
7. Providing information. You must provide us with any information we request in relation to the 
nature, or use by you, of electrical equipment at the premises. We will only ask for information that we 
need in relation to this agreement or the distribution code that applies under our licence. 
 
8. Conveying electricity. We do not guarantee that we will convey electricity through our network at all 
times, or that electricity delivered through our network will be free of brief variations in voltage or 
frequency. 
 
9. Cutting off the supply. We may cut off the flow of electricity through the connection where we are 
entitled to do so under the general law. We may also cut off the flow of electricity where we are 
required to do so under a contract with an electricity supplier or because of the electricity industry 
arrangements under which we operate in accordance with our licence. 
 
10. Unauthorised use of our network. This agreement entitles the premises to be connected to our 
network for the purpose of receiving electricity from, or exporting electricity to, our network. Any other 
use of our network, including the transmission of data or communications, is strictly prohibited unless 
with our prior written consent. Unless we have given such consent, any such use of our network by 
you, or relating to the connection, shall be a breach of this agreement, and you shall be liable for the 
losses we incur as a result, whether directly or indirectly. 
 
11. If something goes wrong. If we fail to comply with any term of this agreement, or are negligent, 
you may be entitled under the general law to recover compensation from us for any loss you have 
suffered. However, we will not be required to compensate you for (and you should consider obtaining 
insurance against) loss caused by anything beyond our reasonable control, any indirect loss, or any 
direct or indirect economic or financial loss (including wasted expenses or any loss of revenue, profit, 
or interest, any loss of business, commercial, market, or economic opportunity, or any loss of contract 
or goodwill). This restriction does not apply where you are entitled to recover compensation for such 
loss under the general law in relation to death or personal injury resulting from negligence, or in 
relation to fraudulent misrepresentation. 
 
12. Business customers. If the electricity supplied to the premises is used wholly or mainly for 
business purposes, our liability to you in relation to that premises, and your liability to us in relation to 
that premises, will (subject to the limitations in clause 9) be limited to a maximum of £100,000 per 
calendar year. 
 
13. Changing this connection agreement. The terms of this agreement will be changed automatically 
to incorporate any changes which are approved by our regulator, the Gas and Electricity Markets 
Authority (GEMA). Notice of any change which is approved will be advertised in the national press, 
and the new terms will be published on the internet at www.connectionterms.co.uk. 
 
14. Agreeing other connection terms. You and we may each, at any time, ask the other to enter into 
an alternative connection agreement in respect of the connection if you or we believe an alternative 
agreement is needed because of the nature of the connection. 
 
15. Ending this agreement. This agreement will end when one of the following occurs: 
 



 
• you and we agree a replacement agreement in respect of the connection; 
• the flow of electricity through the connection is permanently stopped; or 
• any circumstances arise which legally entitle us to cut-off the electricity flow 

 
through the connection and we write to you advising you that this agreement is ended. 
The ending of this agreement for any reason will not affect any rights, remedies or obligations which 
may have come into being under this agreement prior to its ending, and clauses 9 and 10 will 
continue to apply. 
 
16. Transferring this connection agreement. You are not entitled to transfer this agreement to another 
person without our consent. 
 
17. Contacting each other. We will generally contact you at the premises. Our contact details are 
available at www.spenergynetworks.com/contact/. 
 
18. Governing law. This agreement will be governed by, and interpreted in accordance with, the laws 
of England and Wales, under the jurisdiction of the English and Welsh courts.  
 
 
  



 
For information: supply characteristics 
 
As required by law, the electricity delivered to the premises through our network will normally be at 
one of the voltages (and will have the technical characteristics) set out below: 
 

• At 230 volts nominal alternating voltage: normally a single-phase supply, with a permitted 
range of voltage variation from plus 10% to minus 6%. 

• At 400 volts nominal alternating voltage: normally a three-phase supply, with a permitted 
range of voltage variation from plus 10% to minus 6%. 

• At either of the above voltages: the supply frequency will be 50 hertz, with a permitted 
nominal variation of plus or minus 1%. 

 

IN WITNESS WHERE of these typewritten presents on this and the preceding pages, together with the 
scheduled annexed hereto are executed as follows: 
 

 
SIGNED at                                       on the   ....................................day of..........................201......  
for and on behalf of SP Manweb Plc 
 
 by....................................................................  
 Distribution Policy Manger/Authorised Signatory  
 
 
 WITNESSED at   ........................................on the.........................day of ..............201  
for and on behalf of SP Manweb Plc 
 
 by....................................................................  
/ Authorised Signatory  
 
 
 
SIGNED at   .................................................on the........................ ...........day of ..................201                
  
for and on behalf of the Customer 
 
 
          
by............................................... 
Designation/Company 
             
WITNESSED at ............................on the...................day of ...............201 

For and on behalf of the CUSTOMER 

by..................................................... 

  



 
SCHEDULE 

Your protection equipment must comply with the principles of G59/3 and with the requirements 
embodied in G5/4-1, P28, and P29, as issued by the Electricity Association. 

"G59/2"is the current 'Recommendation for the Connection of Embedded Generating Plant to the 
Regional Electricity Company’s Distribution Systems'. 

"protection equipment" is the automatic equipment installed by the Customer to comply with G59/2. 

"G5/4-1"is the current Engineering Recommendation G5/4, 'Planning levels for harmonic voltage 
distortion and the connection of non-linear equipment to transmission and distribution network in the 
United Kingdom'. 

"P28"is the current Engineering Recommendation P28, 'Planning Limits for Voltage Fluctuation 
caused by Industrial, Commercial and Domestic Equipment in the United Kingdom'. 

"P29"is the current Engineering Recommendation P29, 'Planning Limits for Voltage unbalance in the 
United Kingdom'. 

You shall ensure that no plant, apparatus or other equipment to be used at your premises causes the 
supply to exceed the limits specified within Engineering Recommendations G5/4-1, P28 and P29. 

 
Technical Details: 

Maximum Export Capacity XXX 

QAS Reference XXX 

Details of Generating Plant to be connected to the distribution system: 
 Address of Generating Plant XXX 
Grid Reference of Generating 
Plant XXX 

Type XXX 
Number XXX 
Manufacturer XXX 
Serial Number(s) XXX 
Rating: 
Voltage XXX 
Current XXX 
Frequency XXX 
Capacity XXX 
Output Winding XXX 
Earthing Arrangement XXX 
Fuel XXX 
Maximum Fault Level XXX 
 

 

 

 

 



 
ADDRESS FOR SERVICE OF NOTICES 

SP Manweb Plc 

Ochil House 

10 Technology Avenue 

Hamilton International Technology Park 

High Blantyre 

G72 OHT 

Contact: Distribution Policy Manager 

 

Customer 

Address: 

 

 

Tel: 

Contact Name: 

 


	AGREEMENT FOR CONNECTION TO THE DISTRIBUTION SYSTEM
	BETWEEN
	Whereas:

